Innspill
Har du innspill, kan du sende disse til post@e-h.kommune.no eller per post til:
Evje og Hornnes kommune
Kasernevegen 19
4735 Evje
Fristen er onsdag 11. desember.
Om budsjettet
Budsjettet for 2025 legger opp til en stabil drift, og til å sikre gode tjenester til våre innbyggere. Når vi ser framover, er det noen hovedtrekk som er viktige å ha fokus på:
Evje og Hornnes kommune har hatt en positiv befolkningsutvikling, og det håper vi skal fortsette framover.
Framover ser vi at gruppen eldre øker sterkt, samtidig som det er nedgang i antall barn i grunnskolealder. Dette vil få betydning for kommunens tjenester framover.
Vi vil oppleve økt kamp om arbeidskraft, som følge av at det blir færre hender til arbeidsoppgavene. Det er derfor viktig at kommunen markerer seg som en god og attraktiv arbeidsgiver og har en god politikk på dette området. Fornøyde ansatte er det største konkurransefortrinnet vi kan ha.
Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. For å sikre en bærekraftig utvikling av både kommunens økonomi og tjenesteproduksjon de neste årene blir vi nødt til å kontinuerlig vurdere hvordan vi jobber, og hvilken måte vi tilbyr tjenester på. Vi ser at det framover vil bli mangel på ressurser og på hender til å utføre kommunens oppgaver. Vår ambisjon er at digitale løsninger skal bidra til økt kvalitet og effektivisering av tjenester, slik at vi kan bruke de begrensede ressursene på en bedre måte, og også ta vare på de innbyggerne som ikke har mulighet til eller kan bruke, digitale løsninger.
Vi har satsninger knyttet til digitaliseringsstrategi og nye digitale løsninger på flere områder, og satsing gjennom det digitale Agder for å sikre bredbåndsutbygging til utkantene.
Vi kjenner til at endringer i klimaet vil gi lengre varme årstider og kortere kalde, og at det er økt risiko for alvorlige konsekvenser for økosystemer, mennesker og samfunn over hele verden. I Norge vil det bli et varmere og våtere klima med mer ekstreme temperaturer, nedbør og flom. For å begrense den globale oppvarmingen må klimautslippene ned.
Som kommune er man en liten aktør, og det er lett å kjenne på maktesløshet knyttet til dette store temaet. Men kommunene skal være i førersetet når det gjelder å få ned klimagassutslipp, og skal ivareta klimatilpasning i all sin planlegging.
Kommunen kan gjennom sitt ansvar som planmyndighet, innkjøper, utbygger, og som eier og drifter av infrastruktur, bygg og vei spille en nøkkelrolle i bærekraftig samfunnsutvikling. På denne måten, og med bakgrunn i vedtatt klima- og energiplan, kan Evje og Hornnes kommune både skape gode lokalsamfunn for sine innbyggere og være en aktiv bidragsyter i å nå FNs bærekraftsmål.
I økonomiplanen som legges fram nå er det satt av midler til oppgradering av veilys, noe som vil redusere strømforbruket på veilysene i størrelsesorden 50-70 %. Det er også satt av midler til energieffektivisering av kommunehuset, og i 2026 er det lagt inn midler til energieffektivisering i Sentrumsbygget. Vi ser for oss at dette området vil få større fokus i framtidige budsjetter og planer, og fra 2026 er det planlagt at kommunen skal legge klimabudsjett som legges fram sammen med årsbudsjett og handlings- og økonomiplan.
Kommunen har ansvar for å ivareta sikkerhet og trygghet for befolkningen. Framover ser vi at værhendelser og mer ekstremvær vil få konsekvenser. Samfunnet og befolkningen er også i større og større grad avhengig av sårbar kritisk infrastruktur som strøm, mobilnett og internett. Krigen i Ukraina har også gitt en påminnelse om at den sikkerheten vi opplever å ha i vårt nærområde ikke er en selvfølge. På bakgrunn av dette har det blitt et merkbart større fokus på samfunnssikkerhet, samfunnsberedskap og også på innbyggernes egenberedskap.
Ny overordnet risiko- og sårbarhetsvurdering for Setesdal har vært under arbeid siste året og vil legges fram for politisk behandling på vårparten 2025.
Økonomisk resultat
Når det gjelder det økonomiske resultatet har vi et nullbudsjett for 2025. For de andre årene i økonomiplanen er resultatet svakt positivt, men lavere enn det som er ønskelig.
For å komme i økonomisk balanse i økonomiplanperioden er det lagt inn innsparinger: I 2026 kr 500 000,- og i 2027 ytterligere kr 3 000 000,-. Disse innsparingene er lagt til enhet for helse, der det må sees både på utgifter til ressurskrevende brukere og tiltak for å få flere over på selvforsørgelse og ut av sosialhjelpsbudsjettet.
Selv om innsparingene er lagt på enhet for helse vil det også bli sett på andre enheter i kommunen med tanke på innsparinger.
Satsinger
Alle enheter har økning i sine budsjetter fra 2024 til 2025, og dette skyldes for en stor del en betydelig lønns- og prisvekst. Prisveksten er bare delvis kompensert. Det er ellers ikke store endringer i kostnader når det gjelder selve tjenestenivået kommunen ser for seg å tilby i 2025.
Noen områder har stor vekst fra 2024 til 2025. Det gjelder for eksempel barnevern, der vi ser en vekst på 38 %. Dette skyldes økte utgifter til tiltak for barn plassert av barnevernet. Enhet for helse har totalt sett en vekst på ca 14,5 %, og her er det økte behov hos brukere/pasienter som gir økningen. Evje ungdomsskole og voksenopplæring har en økt utgift på rett under 18 %, og her skyldes økningen flere forhold. Ny opplæringslov fra august i år har medført at elever på ungdomstrinn har rett til å bruke og få opplæring på et annet skriftspråk som hovedmål enn det som er vedtatt som opplæringsmål i kommunen når minst 10 elever på ett av trinnene ønsker det. Dette er en endring fra tidligere opplæringslov der denne regelen kun gjaldt for 1.-7. trinn. Dette har medført at det har blitt nødvendig å opprette en ekstra klasse fra høst 25, og det samme ser også ut til å være tilfellet i 2026. Det er også nedgang i inntekter på voksenopplæringen.
Også enhet for helse har stor vekst, med ca. 20 %. Her er det økte behov hos brukere/pasienter som gir økningen.
Videre er det satt av kr. 500 000,- til vedlikeholdsplan for kommunens bygg og anlegg. Dette er i 2025 tenkt brukt på Hornnesheimen. Kr 100 000,- er satt av til hovedplan vei - plan for forvaltning, drift og vedlikehold av kommunalt vegnett. Hensikten med dette er å framover ha bedre verktøy blant annet med tanke på prioritering og planlegging på drift, og gi enklere budsjettarbeid de neste årene.
Kommunen går også inn med kr. 150 000,- til et interkommunalt kartleggingsprosjekt som gjelder spredt avløp. Dette er for å sikre at kommunen oppfyller sine krav som miljøvernmyndighet for spredt bebyggelse som ikke er koblet til kommunale avløpsanlegg.
Kommunen har også fått tilskudd på kr 400 000,- fra Miljødirektoratet for å gjøre en gjennomgang på eldre arealplaner for å se på om disse planene skal oppheves eller endres med bakgrunn i det vi nå vet om naturmangfold. Kommunens arbeid med å ivareta naturmangfold i planleggingen skal styrkes, og dette vil være en del av kunnskapsgrunnlag for revidering av kommuneplanens arealdel.
Frivillighet og kommunens samarbeid med det frivillige blir viktige framover. I 2025 skal det utarbeides en frivillighetsstrategi som vil legg et godt grunnlag for dette samarbeidet i årene som kommer.
Kommunestyret behandler og vedtar budsjett for 2025 og handlings- og økonomiplan for 2025–2028 på møtet 12. desember.
Har du lyst til å få med deg kommunestyremøtet, sendes det live på nett når møtet går. Du kan også høre det i opptak etterpå. Lydfil legges ut på hjemmesida så fort den er ferdig redigert.
Her finner du mer informasjon om streaming og lydopptak