Regelverk for salgs- og skjenkesteder

Alle som har fått bevilling er ansvarlig for å sette seg inn i og følge regelverket. Under ser du de viktigste du må vite om for god drift.

Alkoholloven
Formålet med loven er i størst mulig utstrekning å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Love skal også fremme næringspolitiske formål, som forutsigbarhet, lojal konkurranse, samt bekjempe kriminalitetsutviklingen i deler av bransjen. 

Alkoholforskriften
Alkoholforskriften er gitt i medhold av alkoholloven. Forskriften inneholder regler om utøvelsen av salgs- eller skjenkebevillingen. 

Forskrift om prikktildeling og inndragning
Forskriften inneholder regler for tildeling av prikker og inndragning av bevilling ved brudd på alkoholloven. 

Serveringsloven
Formålet med loven er å sikre forsvarlig drift av serveringssteder. Loven skal, gjennom å ivareta serveringsnæringens, de ansattes og samfunnets behov for klare og forutsigbare rammebetingelser, bidra til å gi kommunene et mer anvendelig og praktiserbart verktøy for å bekjempe kriminalitetsutviklingen i enkelte deler av serveringsbransjen samt motvirke illojal konkurranse. 

Bokføringsforskriften
Forskriften skal sikre god dokumentasjon av all omsetning i serveringsvirksomheter i restaurantbransjen, og bidra til at all omsetning og uttak bokføres, beskattes og avgiftsberegnes korrekt. 

Les hva som skjer hvis regelverket ikke overholdes.