Dagsturhytta "Gruveblikk"

I november 2023 var det offisiell åpning av dagsturhytta i Evje og Hornnes kommune. Hytta er resultat av et prosjekt som går ut på å etablere attraktive turmål i alle Agders 25 kommuner. Målet med dagsturhyttene er å legge til rette for mer friluftsliv, mer fysisk aktivitet og bedre folkehelse for innbyggere og besøkende. 

Hvor er dagsturhytta plassert?

Dagsturhytta i Evje og Hornnes kommune er plassert ved Flåt gruver i Flatebygd. Herfra har du flott utsikt over Otra og deler av Evje, samtidig som du befinner deg i et kulturminneområde med mye lokalhistorie. Langs veien opp til hytta er det mange skilt med historie fra den tida det var gruvedrift der. Disse skal på sikt fornyes.

Hvordan kommer jeg dit?

  • Følg riksveg 9 til avkjøringen mot Flatebygd/Gautestad ved Evje kirke. 
  • Sving inn på Fv 306 mot Gruveområdet (ca. 2 km). 
  • Ta til høyre når det kommer skilting mot Flåt gruver. 
  • Følg skilting til toppen. P-plass ved starten av turveien. 

Hvem kan komme seg opp til hytta?

Dagsturhyttene skal være plassert på steder som er tilgjengelige for så mange som mulig. 

Turveien opp til dagsturhytta i Evje og Hornnes er tilrettelagt for elektrisk rullestol. Stigningen på veien er dessverre litt for bratt for manuelle rullestoler. Det er også mulig å gå opp med barnevogn, eller man kan sykle. Det må derimot nevnes at veien opp til dagsturhytta ikke blir brøytet på vinterstid. (Det brøytes kun opp til skianlegget ved Slammen.)

Det er plassert ut to hvilebenker langs adkomstveien, og det er toalettfasiliteter ved parkeringsplassen der turveien starter.

Hensikten med dagsturhyttene

Du finner dagsturhytter over hele landet, og i løpet av 2024 finner du de i alle kommunene i Agder. 

Hensikten med dagsturhyttene er å skape turmål som er tilgjengelige for å mange som mulig. De skal ligge nært kommunesenteret eller større befolkningskonsentrasjoner, og gåturen skal ikke ta mer enn 20-45 minutter. Slik håper man at mange benytter seg av tilbudet.

Dagsturhyttene skal være et sted man kan ta en pause på turen, få litt varme, spise matpakka si, møte andre og nyte naturen og utsikten. Kanskje kan man også bla litt i ei bok? 

Hytta står åpen hele året. Den er ment for dagsturer, og skal ikke benyttes til overnatting.

Oversikt over landets dagsturhytter

På nettsiden www.ut.no finner du nærmere informasjon om dagsturhyttene og hvordan du kommer deg dit.