Hvem må ha oljeutskiller?
Innhold av olje i avløpsvann som ledes bort fra eiendommen, skal ikke overstige 50 milligram per liter vann. Virksomheter må derfor installere oljeutskiller, dersom disse har enten vaskeplass, smørehall, servicehall eller lignende.
- Bensinstasjoner
- Bilvasker/vaskehaller for kjøretøy
- Motorverksteder
- Bussterminaler
- Verksteder og klargjøringssentraler for kjøretøyer, anleggsmaskiner og skinnegående materiell
- Anlegg for understellsbehandling
Også virksomheter som ikke er nevnt ovenfor, men som fører oljeholdig avløpsvann til offentlig avløpsnett, kan få krav om å installere oljeutskiller.
Slike virksomheter kan være:
- Parkeringshus eller oppsamlingsplass med sluk i gulvet eller innlagt vann som tilføres til offentlig avløpsnett.
- Mekaniske verksteder
- Sorteringsanlegg
- Fjernvarmsentraler
- Garasjeanlegg med tilgang til vann
- Avfallsmottak, mellomlagring av farlig avfall og overflatebehandling av metaller
- Transportvirksomhet
- Vask av forskalingsutstyr
Krav om å installere oljeutskiller vil være spesielt aktuelt dersom virksomheten/lokalene har vaskeplass, servicehall eller lignende.
Utvendig bilvaskeplass må avgrenses fra øvrig terreng slik at overvann fra tilstøtende terreng ikke kan renne inn i utskilleren. Spillvann, drensvann og overvann fra tak og andre utendørsarealer skal ikke ledes til oljeutskilleren.
Kravene er hjemlet i forurensingsforskriften. Ta kontakt med kommunen, enhet for forvaltning, dersom du er i tvil om din virksomhet omfattes av bestemmelsene i kapittel 15 eller 15A i forurensningsforskriften.
Hvem må ha fettutskiller?
Fett som havner i avløpet stivner fort og vil raskt legge seg på innsiden av rørene. Bedrifter som lager eller serverer mat skal derfor i utgangspunktet ha fettutskiller. Krav om fettutskiller gjelder bedrifter som serverer og/eller produserer mat. Dersom din bedrift har fettholdig avløpsvann og ikke fettutskiller må du sørge for at fettutskiller installeres snarest.
Følgende typer virksomhet skal normalt ha fettutskiller:
- restaurant, kafe og konditori
- catering, bakeri og ferdigmatprodusent
- gatekjøkken og hamburgerbar
- kantine og kiosk
- slakteri og kjøttforedlingsbedrift
- meieri og røkeri
- matbutikk med steke-/grillavdeling
- margarin- og matoljeindustri, friteringsindustri
- hermetikkindustri
Virksomheter som ikke er nevnt ovenfor, men har påslipp av fettholdig avløpsvann til kommunalt nett, omfattes av krav til drift av fettutskiller og rapportering.
Fett i det kommunale avløpsnettet kan føre til problemer som kloakkstopp, tilbakeslag av kloakk, oversvømmelse i kjellere, lukt- og rotteproblemer, tette pumpestasjoner og høyere avløpsgebyrer.
Vær oppmerksom på at frityrfett aldri må tømmes i avløp eller i fettutskiller. Frityrfett stivner svært raskt og vil i løpet av kort tid tette avløpsrør.