Planprogram for kommuneplanens samfunnsdel 2024-2034

4 Viktige utviklingstrekk i Evje og Hornnes kommune

Kommunens økonomi og evne til å løse oppgaver i samspill med lokalsamfunnet, nabokommuner og myndigheter er en viktig del av en bærekraftig utvikling for Evje og Hornnes. Som grunnlag for en politisk og offentlig debatt om kommunens satsingsområder i samfunnsdelen, er det laget en kortfattet sammenstilling og situasjonsbeskrivelse av viktige utviklingstrekk for kommunen. Dette er hentet fra kommunens folkehelseoversikt som oppdateres årlig.

Seks ulike tema

Illustrasjon som viser Agder i forskjellige grånyanser. Evje og Hornnes er markert i rød farge.  - Klikk for stort bilde

De lokale utviklingstrekkene er sammenstilt i følgende tema: 

  • Befolkningssammensetning
  • Oppvekst og levekårsforhold
  • Miljørettet helsevern
  • Skader og ulykker
  • Helsetilstand
  • Klima og miljø

Evje og Hornnes kommune ligger sentralt i Indre Agder og er et region- og handelssenter for regionen. Næringslivet er preget av handels- og servicevirksomhet, jord- og skogbruk og noe industrivirksomhet.

Kommunen har relativt god infrastruktur, og er tilrettelagt for næringslivsetablering.

I de senere år har reiseliv og turisme vært et satsningsområde i kommunen. Sammen med de andre kommunene i Setesdal bærer Evje og Hornnes stolt merket for bærekraftig reisemål. Dette viser høy bevissthet på miljø og bærekraft. 

Befolkningssammensetning

Folketallet er pr. 3. kvartal 2023, 3 969 innbyggere. Kommunen har hatt en befolkningsøkning de siste 10 årene, men beregninger frem mot 2050 viser at kurven flater ut. Det ligger an til å bli en nedgang i aldersgruppene 0-24 år og 45-64 år, holde seg stabilt i aldersgruppen 25-44 år og bli en økning for personer over 65 år. Størst ser økningen ut til å bli for eldre over 80 år.

Frivillig innsats og stort fokus på integreringsarbeid vurderes som viktig både med hensyn til arbeidsplasser og for at folk skal finne seg til rette og trives i kommunen. Det vil ha betydning å jobbe for en befolkningssammensetning med innbyggere i alle aldersgrupper, samt ha fokus på å opprettholde og skape sosiale møteplasser og arbeidsplasser. God tilgang på boliger (eie/leie) vil være en forutsetning for å rekruttere nye innbyggere.

Evje og Hornnes kommune har i 2023 vært blant de kommunene i Norge med høyest folkevekst, og høyest i Agder. Dette skyldes at en del av beboerne på akuttmottaket teller med i våre tall. Det er derfor sannsynlig at når dette en gang legges ned, blir det noe nedgang i folketallet. Vi har likevel hatt en vekst sett over tid, noe som er positivt når en ser framover.

Oppvekst og levekårsforhold

Folkehelseundersøkelsen i Agder som ble gjennomført i 2019 og den årlige elevundersøkelsen viser at en stor del av kommunens innbyggere trives i nærmiljøet, føler trygghet og tilhørighet, deltar i ulike aktiviteter og opplever sosial støtte. Folkehelseprofilen viser at kommunen har flere utfordringer innen området levekår. Det går spesielt på andel barn av enslige forsørgere, samt andel barn som bor i familier med vedvarende lavinntekt. Tall fra SSB og Agder fylkeskommune viser at Evje og Hornnes ligger vesentlig lavere enn fylkessnittet for gjennomføring videregående opplæring. Dette gjelder for både yrkesfag og studieforberedende.

Gode tjenester, samt samordning og samarbeid mellom tjenestene enkelte tjenesteytere i kommunen må være med fokus på å fremme tidlig innsats og gode vilkår for oppvekst og levekår. Aktivitetstilbud i ulike former og omfang vil være viktig for å gi et allsidig tilbud, slik at en treffer alle deler av befolkningen og motvirker at noen faller utenfor aktiviteter av økonomiske årsaker. Innsatsen som det frivillige bidrar med er viktig for et aktivt og inkluderende lokalsamfunn. Arbeidslivsrettede tiltak og fortsatt god oppfølging og tilrettelegging for sykmeldte og de som står i fare for å bli det, må fortsatt ha fokus i arbeidet med å motvirke sosiale helseforskjeller.

Miljørettet helsevern 

Resultatene fra Folkehelseundersøkelsen i Agder (2019) viser at de innbyggerne som deltok i undersøkelsen, opplever å ha god tilgang både til natur og friluftsområder og til ulike sosiale møteplasser. Flertallet av dem som svarte er også tilfreds med tilgang på gang- og sykkelstier og tilbudet om offentlig transport.

Kommunen kan vise til et mangfold av sosiale møteplasser for innbyggerne både i privat, offentlig og frivillig regi. Tilbudene er lokalisert i hele kommunen. Det vil være ønskelig å legge til rette for flere uformelle møteplasser i sentrum, for også å favne dem som ikke oppsøker organiserte aktiviteter. Transportordninger innad i kommunen vil ha betydning for om tilbudene blir brukt. Kommunen har mange merkede turstier og det vil være viktig med vedlikehold av disse. Fokus på sentrumsnære og tilgjengelige turløyper er viktig for folkehelsen.

Skader og ulykker 

Ulykkesskader er et helseproblem. Det er i kommunen allerede stort fokus på forebygging i form av opplæring i trafikksikkerhet for barn og unge, svømmeopplæring i grunnskolen og informasjonsarbeid via brannvesen, politi og helsesøster. Hoftebrudd blant eldre er ressurskrevende for kommunen og ikke minst belastende for den det gjelder. Stortingsmeldingen «Bu heime heile livet» understreker hvor viktig det er å ha aktive eldre som spiser sundt og opprettholder god nok fysikk til å klare hverdagens gjøremål og forhindre fallulykker. God planlegging blir løftet frem som svært viktig for å kunne legge til rette for aldersvennlige lokalsamfunn med gode møteplasser. Samtidig må vi legge til rette for god utnytting av kommunens tjenester og ressurser. Det vil være viktig med fokus på forebyggende tiltak som helsefremmende hjemmebesøk, aktiviteter for eldre, fallforebyggende trening og lett tilgang på strøsand for å redusere faren for brudd og ulykker. Flyktninger vil ha økt behov for opplæring i trafikksikkerhet, samt i svømming for å hindre drukningsulykker.

Helsetilstand 

Helsetilstanden i Evje og Hornnes må betegnes som god. Funnene viser at vi i all hovedsak følger trendene for landet og fylket. Helse- og omsorgstjenestene har god og variert kompetanse og det foregår mye tverrfaglig samarbeid. Generelt drives det mye forebyggende og helsefremmende arbeid innenfor og på tvers av de ulike sektorene. Det vil være viktig å videreføre det gode samarbeidet for å bidra til koordinerte tjenester og trygghet i befolkningen. Det er fokus på forebygging gjennom tidlig innsats og trivsel hos barn og unge for å skape et godt grunnlag i det helsefremmende arbeidet. På nasjonalt nivå har psykiske plager og mestringslidelser vært økende de siste årene. Tallene for vår kommune ligger under nasjonalt nivå, og det er derfor viktig at kommunen opprettholder fokus på forebygging, livsmestring og normalisering i ulike livsfaser. 

Tallene for overvekt og fedme blant ungdom (selvrapportert ved sesjon1) og for gravide ligger høyere enn både fylket og landet og har gjort det over flere år. Det vurderes derfor som viktig å følge med på denne trenden og ha fokus på tiltak som kan motvirke overvekt og fedme.

Koronapandemien påvirket innbyggerne på mange måter. Brukere av ulike tjenester fikk reduserte tilbud eller andre tilbud under pandemien. Det har vært jobbet godt for å gjenopprette tilbud, og en ekstra innsats har vært rettet mot hjemmeboende eldre for å hindre vedvarende ensomhet. Det har vært en økning i aktivitetstilbud og kompenserende oppfølging.

Areal, klima og miljø 

Det er en økende erkjennelse av at vår adferd kan være ødeleggende for det biologiske mangfoldet på jordkloden. Arealbruksendringer og nedbygging av natur er den største trusselen mot både naturmangfold og jordvern, og kunnskap er en forutsetning for å kunne ivareta viktige verdier. Det er blitt viktigere å ha et gjennomtenkt forhold til hvordan vi benytter og bevarer naturarealene, og å finne rett balanse mellom vern av natur og kulturverdier, og ivaretakelse av lokalsamfunnenes behov for bolig og næringsutvikling. Det skal utarbeides en arealstrategi som skal vise koblingen mellom arealbruk og ønsket samfunnsutvikling. En arealstrategi inneholder langsiktige og overordnede prinsipper for arealbruk og sier mer om hva som skal gjøres enn om hvordan noe skal gjøres. Aktuelle temaer vil være: utbyggingsrekkefølge boliger og fritidsboliger, utvikling av næringsarealer, infrastruktur og kollektiv, kraftproduksjon, jordvern og stedsutvikling. Listen er ikke uttømmende.

Kommunen er forpliktet til å kutte klimagassutslipp gjennom Statlige retningslinjer for klima og energiplanlegging. Klimaendringer er en global utfordring, og vi må være forberedt på å håndtere hendelser i forbindelse med ekstremvær og gjennomføre utslippsreduksjoner. Klimagassutslippene har gått svakt nedover siden 2009, men en vesentlig raskere reduksjon er påkrevd for å nå de nasjonale målsettingene. I vår kommune kommer de største utslippene fra vegtrafikk og jordbruk. Det utarbeides en kommunedelplan for klima og energi som skal vedtas våren 2024.