En individuell plan skal sikre at det til enhver tid er noen som har ansvaret for koordinering og målretting av tjenestene og tiltakene dine. Den kan også gi en oversikt over hvem som er involvert i tjenestene rundt deg.
Tjenestene i den individuelle planen må være sammensatte og langvarige.
Det er et planleggingsdokument som hjelper deg å sette personlige mål. Planen skal si noe om hvordan du kan oppnå disse målene.
Du/dine pårørende deltar aktivt i å lage planen.
En individuell plan skal ikke erstatte behovet for detaljerte delplaner. Individuell opplæringsplan (IOP), behandlingsplaner, rehabiliteringsplaner, tiltaksplaner, treningsprogram med mere, kan inngå som delplaner av den individuelle planen. Disse delplanene skal trekke med seg dine mål fra den individuelle planen.
Individuell plan gir ikke større rett til tjenester enn det som følger av regelverket ellers.
Initiativet til å få laget en individuell plan kan komme fra deg selv eller dine pårørende, men hovedansvaret for å starte utarbeidelsen av en individuell planer ligger hos tjenesteapparatet.
Kommunen har hovedansvaret for å lage en individuell plan, dersom du har tjenester både fra kommunen og spesialisthelsetjenesten. Det skal bare utarbeides én individuell plan.
Det er likevel en klar forutsetning at du som bruker, eller din representant, skal medvirke når din plan lages.