Skal du lage en reguleringsplan?

Alle har rett til å lage et forslag til ny reguleringsplan og forslag til endring av eksisterende reguleringsplaner. Det er et krav at en reguleringsplan lages av en med tilstrekkelig fagkompetanse, og det er den som ønsker å lage en plan som selv må finne en egnet plankonsulent. Under følger en oversikt over de viktigste stegene i en planprosess.

Steg i planprosessen

Endring av eksisterende reguleringsplan

Endring av en reguleringsplan følger i utgangspunktet de samme reglene som når det lages en ny reguleringsplan.

For noen reguleringsendringer er det lagt opp til en enklere prosess etter plan- og bygningsloven (pbl) § 12-14 2. ledd. 

Dette gjelder endringer som:

  • i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig
  • ikke går utover hovedrammene i planen
  • ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder 

I tillegg må det i vurderingene tas hensyn til:

  • summen av foreslåtte endringer
  • konsekvenser av omfattende utfyllinger av bestemmelsene

Den som ønsker å fremme en planendring, må selv kontakte en konsulent som har tilstrekkelig fagkompetanse til å endre reguleringsplaner.

Hva koster det?

For å få behandlet planforslaget må det betales gebyr for saksbehandlingen. Størrelsen på gebyret avhenger blant annet av størrelsen på planområdet og tillatt grad av utnyttelse. Informasjon om størrelsen på gebyret og når det skal betales fås i kommunens gebyrregulativ. Ved endring av en eksisterende reguleringsplan kan det faktureres for flere endringer, avhengig av hva og hvor mye som foreslås endret.

Gebyr for private planforslag

Her ser du hva det koster å fremme eller endre en reguleringsplan. Det er ikke merverdiavgift på disse tjenestene. Prisen som er oppgitt, er derfor den endelige prisen.