Hva er en reguleringsplan?

En reguleringsplan er kommunens verktøy for å styre utviklingen av et område. Hva slags boliger skal det være der? Hvor skal vi ha grøntområder og lekeområder? Hvilke næringstyper kan vi ha? 

Det finnes to typer reguleringsplaner:

Områderegulering

Brukes av kommunen der det er krav om slik plan i kommuneplanens arealdel, eller kommunen finner at det er behov for å gi mer detaljerte, områdevise avklaringer av arealbruken. Områderegulering utarbeides av kommunen. Kommunen kan likevel overlate til andre myndigheter og private å utarbeide forslag til områderegulering.

Detaljregulering

Er en plan for mindre områder, og for utforming, bruk og vern av bygninger, uterom og anlegg. Detaljregulering er planformen for gjennomføring av utbyggingsprosjekter og tiltak, vernetiltak og sikring av ulike typer verdier. Den erstatter tidligere detaljert reguleringsplan og bebyggelsesplan.

Detaljregulering brukes for å følge opp kommuneplanens arealdel og eventuelt etter krav fastsatt i en vedtatt områderegulering. Private, tiltakshavere, organisasjoner og andre myndigheter har rett til å fremme forslag til detaljregulering.
Prosess og krav til innhold i plandokumentene er likt for de to plantypene. 

Medvirkning og politisk behandling

Har du fått et varsel om en reguleringsplan som berører deg? Når det utarbeides reguleringsplaner er det viktig å få innspill og merknader fra innbyggere, grunneiere, naboer, lag og foreninger og offentlige myndigheter. 

Les mer om det her: 

Si din mening om reguleringsplaner

Her kan du se hva som ligger ute på høring nå:

Høring og planvedtak 

Hvilken plan gjelder for min eiendom? 

Gå til arealplaner.no

Når må man lage ny reguleringsplan?

Det må foreligge reguleringsplan:

  • før det blir gitt tillatelse til større bygge- og anleggsarbeider.
  • før det blir gitt tillatelse for andre tiltak som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn.
  • der det er satt krav i kommuneplanens arealdel, kommunedelplan eller områderegulering.
  • når kommunen finner behov for å sikre en forsvarlig planavklaring som grunnlag for å gjennomføre bygge- og anleggstiltak, flerbruk og vern.

Både kommunen, privatpersoner, utbyggere, organisasjoner og andre myndigheter kan lage forslag til detaljreguleringer, men det er fagkyndige som må lage planforslaget.

Rett til å lage reguleringsplanforslag