Forslag til kommuneplanens samfunnsdel 2024-2034

6 Satsingsområder

Illustrasjonsbilde tatt i Evje og Hornnes kommune. Bølger i elva.  - Klikk for stort bilde Siv Therese Kile Lie

 

Kommunen legger opp til tre satsingsområder.

De tre satsingsområdene er:

  • Attraktiv og livskraftig kommune
  • Verdiskaping og bærekraft   
  • Utdanning og kompetanse 

Målsettinger

Satsingsområdene skal følge opp politikernes prioritering av disse fire målsettingene:  

  1. Redusere sosial ulikhet
  2. Skape et aldersvennlig samfunn
  3. Skape trygge og gode oppvekstsvilkår
  4. Økt fokus på tidlig innsats og forebygging gjennom hele livet

Videre oppfølging

Satsingsområdene følger opp kommunens visjon og overordnet målsetting. De viser hvordan vi ønsker kommunen skal se ut i 2034 og hvordan vi planlegger å komme dit. De peker også på forventninger kommunen har til samarbeid med andre offentlige aktører, næringslivet og frivilligheten. 

Hvordan satsingsområdene konkret skal følges opp, avklares gjennom arbeidet med tiltak og prioriteringer i økonomiplanen, samt gjennom temaplaner og strategier.

6.1 Attraktiv og livskraftig kommune

Slik vil vi ha det

Bilde av mange barn som bærer norske flagg i det lokale 17.maitoget. - Klikk for stort bilde Siv Therese Kile Lie

I 2034 er Evje og Hornnes en attraktiv kommune å bo i, jobbe i og besøke. Gode lokalsamfunn har stor betydning for livskvalitet, tilhørighet og folkehelse. Vi vil ha et samfunn hvor vi har et inkluderende miljø for alle, uavhengig av etnisitet og alder. 

Gode møteplasser

Nærhet og gode møteplasser bidrar til samarbeid, nytenking og verdiskaping. Nye offentlige bygg planlegges for sambruk og samling av flere funksjoner, og er lokalisert slik at Evje sentrum styrkes og transportbehovet reduseres. Det legges vekt på universell utforming og inkluderende løsninger. Fortetting og gjenbruk av eksisterende utbyggingsområder skal ivareta både miljømessige, sosiale og kulturhistoriske verdier. Nye utbyggingsområder skal være tilpasset et endret klima. 

Psykisk og fysisk helse

Det er godt kjent at helse og fysiske omgivelser er tett knyttet sammen, og de positive effektene som natur og grønne omgivelser har på menneskers livskvalitet er godt dokumentert. Dette gjelder alle mennesker, uansett alder. Faktorer som nærhet til butikk og tjenester, gang- og sykkelveier, offentlig transport og nærmiljøets generelle attraktivitet bidrar til økt fysisk aktivitet. I 2034 skal flere i Evje og Hornnes bo i gangavstand til dagliglivets gjøremål. Samarbeid om levekår og stedsutvikling skal bidra til bedre helse og mindre sosiale forskjeller. 

Aldersvennlig stedsutvikling

Aldersvennlig stedsutvikling handler grunnleggende sett om å skape fysiske omgivelser som gjør det mulig for eldre å være aktive samfunnsdeltakere så lenge som mulig, også den dagen helsa begynner å skrante. Selv om vi kaller det aldersvennlig stedsutvikling handler det ikke kun om tiltak rettet mot eldre. Både forskning og praktisk erfaring viser at det som er bra for eldre som regel er godt for alle.

Tilgang på bolig

I 2034 er det god tilgang på boliger i ulike prisklasser som er tilrettelagt for å kunne bo i eget hjem hele livet. Alle innbyggere har likeverdige muligheter til å delta i samfunnet. Det er lite tradisjon i Norge for å bygge bofellesskap eller andre boligtyper som legger aktivt opp til at det sosiale nettverket kan motvirke ensomhet. Det bør derfor være et politisk satsingsområde å stimulere til utvikling av nye boformer, med gode fellesarealer inne og ute.

Arealplanlegging

Arealbruksendringer og nedbygging av natur er den største trusselen mot både naturmangfold og jordvern, og kunnskap er en forutsetning for å kunne ivareta viktige verdier.  Gjennom god arealplanlegging skal kommunen ivareta naturmangfoldet og leveområdene til sårbare arter, ha fokus på samfunnssikkerhet, hindre nedbygging av myr og dyrket/dyrkbar mark. 

Slik gjør vi det

  1. Tilpasser eksisterende boliger og bygger nye alternative boformer som inkluderer eldre.
  2. Utvikler steder med funksjonsblanding av boliger, arbeidsplasser og tjenestetilbud som er universelt utformet.
  3. Lokaliserer nye boliger og tjenestetilbud slik at flest mulig har gang- eller sykkelavstand til daglige gjøremål.
  4. Ivaretar næringslivets behov for areal, og legger til rette for at virksomheter med mange besøkende lokaliseres i Evje sentrum.
  5. Utvikler aktiviserende, trygge og inkluderende uterom og lavterskel møteplasser.
  6. Legger til rette for at flere benytter seg av miljøvennlige alternativer for transport.
  7. Sikrer grøntområder og vassdrag, og skaper gode koblinger mellom møteplasser og nærturområder.
  8. Samarbeider tett med frivilligheten.
  9. Prioriterer systematisk folkehelsearbeid, tverrfaglig samhandling, forebygging og tidlig innsats for barn og unge.

Sentrale bærekraftsmål

En oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som det fokuseres på her. - Klikk for stort bilde

6.2 Verdiskaping og bærekraft

Slik vil vi ha det

Bilde fra et mørkt rom med mange datamaskiner satt opp ved siden av hverandre. Ungdommen er på LAN.  - Klikk for stort bilde Siv Therese Kile Lie

I 2034 har Evje og Hornnes styrket sin posisjon som regionsenter og er en attraktiv reiselivs- og opplevelsesdestinasjon. Kommunen har fått flere arbeidsplasser, både offentlige og private. Det er større omsetning, utvalg og variasjon innen handel. Evje fremstår som et handelssenter hvor det alltid er mye liv og røre i sentrum.  

For å sikre en bærekraftig utvikling av både kommunens økonomi og tjenesteproduksjon, vurderer kommunen kontinuerlig hvordan vi jobber, og hvilken måte vi tilbyr tjenester på. Vi finner nye og smartere måter å jobbe på og tar i bruk ny teknologi for å utvikle tjenestene våre. Kommunen har som ambisjon at digitale løsninger skal bidra til kvalitet og effektivisering av tjenester. Hovedmålet er at innbyggere og næringsliv primært skal bruke digitale tjenester i dialog med kommunen, og alle som kan må ha tilgang til, og mulighet til å kunne bruke fremtidsrettede løsninger. På denne måten kan vi også bruke våre begrensede ressurser på en bedre måte for de som av ulike årsaker ikke har mulighet til, eller evner å benytte digitale løsninger.

Slik gjør vi det

  1. Er en attraktiv arbeidsgiver der kompetanseheving og utvikling er i fokus.
  2. Yter lovpålagte tjenester i tilstrekkelig omfang og av god kvalitet. Har fokus på tjenesteutvikling og på å tilpasse tjenestene til befolkningens behov. 
  3. Legger til rette for at alle innbyggere skal ha gode muligheter til å delta i den digitale utviklingen.
  4. Øker effektivitet i kommunens tjenester. 
  5. Tar i bruk helseteknologi som fremmer kvalitet, sikkerhet og god ressursutnyttelse i helse og omsorgstjenestene.
  6. Videreutvikler reiselivs- og opplevelsesindustrien.
  7. Støtter opp om effektiv energibruk.
  8. Jobber målrettet for heltidskultur og likestilt arbeidsliv.
  9. Skaper tettere dialog mellom næringsliv og kommune.
  10. Spisser Evjemoen næringspark sin rolle som kommunens næringsutvikler.
  11. Legger til rette for etablering av flere nye offentlige arbeidsplasser.

Sentrale bærekraftsmål

En oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som det fokuseres på her. - Klikk for stort bilde

6.3 Utdanning og kompetanse

Slik vil vi ha det

Lita jente som sitter og leser bok. Flere bøker ligger foran henne på gulvet. - Klikk for stort bilde Pexels.com

I 2034 har innbyggerne i Evje og Hornnes god helse og høy deltakelse i arbeidslivet. Flere innvandrere og mennesker med nedsatt funksjonsevne er i jobb. Et godt samarbeid mellom næringslivet, UiA og fylkeskommunen har ført til at nye og attraktive arbeidsplasser og studietilbud er etablert i kommunen. Vi har distriktsvennlige og desentraliserte tilbud for høyere utdanning. Setesdal vidaregåande skule avd. Hornnes har et variert linjetilbud i tråd med kommunens og regionens behov. Dette har skapt gode forutsetninger for regional kompetanseutvikling og en god balanse mellom tilbud og etterspørsel av kompetanse på arbeidsmarkedet. Det er færre arbeidsledige og unge uføre, og flere som fullfører utdanning. 

Trygghet, trivsel og verdsetting av mangfold gir grunnlag for at alle barn og unge får oppfylt sitt potensial til læring. Prioritering av tidlig innsats forutsetter at tjenestene samarbeider om å forebygge utfordringer og hjelper hverandre med å identifisere barn og unge med utfordringer.  De som har behov for særskilt oppfølging eller tilrettelegging blir tidlig identifisert og får et tilpasset og inkluderende tilbud. Kapasitet, kompetanse og kvalitet i tverrfaglig samarbeid er nødvendig for å lykkes med dette.

Det store fokuset på digitalisering og digital transformasjon har medført behov for ny kompetanse, og kommunen bruker ressurser på både kompetanseheving og på å følge med på det som skjer, organisatorisk og teknologisk - nasjonalt og regionalt. Ledere på alle nivå har en viss kompetanse både på digitalisering og teknologi for å kunne møte framtidsutfordringene på best mulig måte.

Slik gjør vi det

  1. Styrker samarbeidet mellom kommune, fylkeskommune og UiA.
  2. Sikrer et bredt linjetilbud ved Setesdal vgs. avd. Hornnes i tråd med kommunens og regionens behov.
  3. Legger til rette for etter- og videreutdanning for ansatte.
  4. Videreutvikler rutiner for samarbeid om overgangene gjennom hele utdanningsløpet.
  5. Videreutvikler fleksible etter- og videreutdanningstilbud basert på arbeidslivets behov for ny kompetanse.
  6. Styrker samarbeidet mellom NAV, kommune og andre aktører for å forebygge utenforskap. 

Sentrale bærekraftsmål

En oversikt over hvilke av FNs bærekraftsmål som det fokuseres på her. - Klikk for stort bilde